Szentlélek templom, Győr


Menü


Közlemények
Cursillo lelkigyakorlat
2019.09.28.

Szeretettel várjuk cursillós lelkigyakorlatainkra!

 

 

2019. december 5-8. adventi lelkigyakorlat.

 

2020. január 23-26.     női cursillo.

 

2020. február 13-16.      férfi cursillo.

 

2020. március 26-29. nagyböjti lelkigyakorlat.

 

 

Jelentkezési lap>>

 

......................................................


Facebook
2016.08.24.

Egyházközségi hozzájárulás
2014.03.07.

Kérjük a kedves híveket, hogy az egyházközségi hozzájárulás befizetésével segítsék templomunk fenntartását!

Részletek>>


25 éves jubileum riport
2012.10.10.

A Revita televízió CREDO című vallási műsorában egy riport készült Ferenc atyával, amelyet az alábbiakban tekinthetünk meg.

 

Riport>>


Hitoktatás
2012.09.15.

Kialakultak a plébániai és a lakótelepi iskolák hitoktatási időpontjai. Kérjük a kedves híveket, hogy budítsák ismerőseiket, hogy ő maguk, illetve gyermekeik minél többen jelentkezzenek a felkínált időpontokra.

Részletek>>Aktualitások
2020.03.21.

Elmélkedések – Hogyan térjünk vissza gyermekkori hitünkhöz?

Dr. Csókay András

Hogyan térjünk vissza gyermekkori hitünkhöz?

 

Érdekes beszélgetés hangzott el tegnap a televízió Szólás szabadsága című műsorában. Az idei Prima Primissima díj győztesei közül hárommal beszélgetett a műsorvezető, és végezetül feltett egy zárókérdést:

 

„Mit kívánna karácsonyra, mit tenne a fa alá?”


Zorán nyugalmat, békét kért.


Esterházy Péter a nyugtalanságot nem tartotta eleve rossznak, ha nem halad meg egy emberileg elfogadható mértéket. Egyfajta békés alkotó nyugtalanságot kért.


Az idősödő művész, Kállai Ferenc azt kérte, hogy térjen vissza az a gyermekkori hit, amellyel gyermekként tudta várni a Jézuskát. Elmondta, hogy szüleivel, amikor estefelé az utcán menve gyermekként szenteste már látta a karácsonyfa fényeit a lakásokban, boldogan várta, hogy hozzájuk is megérkezik a megváltó betlehemi gyermek.


Nagy dolog, ha valakiben megfogalmazódnak? ezek a kérések, mert azt jelenti, hogy látja a bajokat. De a „hogyan” is legalább ilyen fontos.


Hogyan legyen nyugalmunk, hogyan legyen gyermekkori hitünk?

 

Erre is kaptunk választ a műsorban dr. Erdő Péter bíboros atyától, még a kérdések előtt.


A karácsony Krisztus születésének az ünnepe. A szeretetet helyesen csak ennek fényében lehet értelmezni. A ma társadalma képtelen elfogadni, hogy a szeretet nemcsak lelki, testi örömből, gyönyörből áll, hanem szenvedésből is, ahogy azt Krisztus élete megmutatta. Ő a teljes szeretet, a szenvedés végén mindig ott van a feltámadás.


De hogyan lehet ezt elfogadtatni újra a magyar társadalommal? A kóros nyugtalanságnak oka van. Nem jó, ha mindenkitől egyformán kérjük a nyugalmat. A nyugtalanság okozóitól különösen kell kérni. Nem lehet összemosni a nyugtalanságot okozókat és az elszenvedőket.


Krisztus se mosta össze az őt halára ítélő farizeusokat, Pilátust a tanítványokkal.
Országunk különös nyugtalanságát az okozza, hogy egy hazugsággal nyertes kormány vezeti (2006!). Ezt nem lehet elhallgatni a karácsonyt hamisan értelmezve, a Krisztus nélküli szeretedet hangoztatva, általában nyugalmat kérve.


Hogyan lehet visszanyerni gyermekkori jézusváró hírünket?


A gyermeki hittel, ősbizalommal születik Isten iránt. Bele van ültetve a lelkiismeret. Barsi Balázs ferences atya megfogalmazásában: „Krisztus homályos hangja olyan, mint a köldökünk, amely édesanyánkra emlékeztet."


A lelkiismeretünk Istenre emlékeztet. Ha ezt a gyermekkori hitet nem táplálják, akkor elmúlik, le lesz nyomva, mélyre, elnyomódik a lelkiismeretünk és elárasztanak minket a bűnök.


Az elmúlt ötven évben a szülőként gyermeket nevelő idősebb korosztály nagy része nem merte ezt a jézus-váró hangulatot továbbadni gyermekeinek. A, nagymamák tették ezt, ők jártak a templomba, ők próbálták a mécses lángját őrizni a mai ötven-hatvanévesekben.


Emlékezzünk a már nem élő nagyszülőkre! Ebből táplálkozva vissza fog jönni az a gyermekkori hit, amelyet Kállai Ferenc is kér. Vegyük komolyan az egyház tanítóhivatalát! A hit hallásból fakad, nem csak „úgy jön".

 

Felnőttkorban különösen nem.

 

A hit nem elméleti kérdés, hanem döntés, amely bizony áldozattal is jár. Áldozat nem félni, nem behódolni a hazug hatalomnak, nem hízelegni neki. A gyérmek nem fél, gondolkodása logikus, egyszerű és őszinte. Nem hazudozik. A gyermek megbocsátó, nem boszszúálló, és még sorolhatnám, amiért példát vehetünk gyermekeinkről. Nehéz róluk példát venni, a felnőtt kor gondolkodásával nem tűnik kifizetődőnek, nem is megy. Isten segítségével azonban igen.


A betlehemi születés, Krisztus élete, szenvedése, majd a feltámadása megmutatta, hogy a templomba járó, unokáikat az elmúlt ötven év hazug rendszereiben is hitre nevelő nagymamáknak, nagypapáknak volt, van és lesz igazuk. Ez legyen az üzenete a karácsonynak, ez az igazi ajándék!


2006. december

 
Misék rendje

Hétköznap:  18.00 (+élő közvetítés) (csütörtökönként szentségimádással)

Szombat: 18.00 (+élő közvetítés)

 

Nyári időszámítás

 

Vasárnap: 7:00; 8:30; 10:30 (+élő közvetítés), 17:00; 19:00 

 

Téli időszámítás

 

Vasárnap: 7:00; 8:30; 10:30 (+élő közvetítés), 16:00; 18:00

 

Az élő közvetítész a Szentlélektemplom facebook oldalán keresztül követhetik!vetítő